Zielona herbata od lat umacnia swą pozycję jako jeden z najzdrowszych napojów. Na rynku jest jednak wiele różnych jej odmian. Czy wiesz po którą sięgnąć aby zmaksymalizować korzyści dla swojego zdrowia?
Oto dwa najpopularniejsze rodzaje zielonej herbaty i ich działanie.
Herbata matcha
Herbata matcha to tradycyjna zielona herbata japońska, w postaci sproszkowanej, o intensywnej, zielonej barwie. Ten rodzaj herbaty powstaje po zmieleniu gatunku tencha, uprawianego na zacienionych plantacjach.
Matcha charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, pobudza bardziej niż inne herbaty. Jeśli jednak zdecydujemy się na dłuższe zaparzanie, dzięki zawartej w niej l-teaninie zyska ona relaksujące właściwości. Warto po nią sięgnąć także ze względu na obecne w niej antyoksydanty (substancje zapobiegające rozwoju chorób, wpływające na młody, zdrowy wygląd) oraz witaminy, w szczególności witaminę C. Ta zielona herbata parzona jest w czarkach, przy pomocy specjalnych bambusowych miotełek do ubijania. Matchę zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni. Oprócz herbaty z proszku matcha możemy przyrządzić także wypieki lub matcha latte.
Herbata sencha
Herbata sencha to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zielonych herbat. Charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, świeżym aromatem i jasną barwą. Samo słowo sencha oznacza herbatę duszoną. Opisuje to proces produkcji tej herbaty, której listki są podduszane, zwijane, a następnie wielokrotnie suszone. Ta japońska herbata najczęściej zbierana jest ręcznie lub za pomocą nożyc. Niektóre jej gatunki zbierane są tylko cztery razy do roku. Zielona herbata sencha polecana jest do picia po posiłkach, ze względu na jej właściwości regulujące trawienie.
Dodatkowo zawiera ona przeciwutleniacze zapobiegające rozwojowi chorób i spowalniające proces starzenia. Jej spożycie rekomendowane jest również diabetykom. Senchę zaparzamy przez 2 minuty w temperaturze 65-70 stopni. Świetnie smakuje również spożywana na zimno.
Uwielbiam matcha, z dodatkiem mleka to wyśmienity napój!